Folkediktning og sagn


Folkediktning er en type diktning. Det hadde blitt brukt i flere hundre år før romantikken, men det var ikke før da man begynte å skrive det ned. Tekstene hadde tidligere blitt spredt gjennom muntlig formidling men ved å skrive flere av tekstene ned berget man folkediktningen i å dø ut. Tradisjonelle sjangrer som hører til folkediktning er eventyr, sagn, folkeviser og stev. Jeg skal nå gå litt dypere inn på sagn og hva som kjennetegner det.
              Ordet sagn kommer av «segja», som betyr «fortelle». Sagnet kan handle om mye forskjellig, det kan for eksempel fortelle om noe overnaturlig, storslåtte naturfenomener eller om vanskelig ting, som sykdom. Sagnet kan minne mye om eventyr, men en stor forskjell er at det utgis for å være sant. Derfor kalles sagnet også «sannsoge», som betyr en sann eller virkelig fortelling. Viktige kjennetegn på sagn som viser at de er sanne er at det er både steds- og tidsbestemt. I tillegg støtter det seg ofte på kilder eller sannhetsvitner som dokumenterer at innholdet ikke er oppdiktet. Typiske kildehenvisninger i sagn er «En mann fra Vossetraktene fortalte» eller «noen sier». Sagnet er også kortere og enklere enn eventyret. Noe som også kjennetegner sagnet er at det ofte ender med nederlag for hovedpersonen. Det forteller om krefter mennesket ikke kan kontrollere og må passe seg for.
              Sagn deles inn i tre grupper etter hva innholdet er. Den første kategorien er naturmytiske sagn. Disse handler om møter mellom mennesker og underjordiske eller overnaturlige vesener, som troll og nøkken. Sagn som vi kjenner godt til fra her vi bor er om de samiske gufihtar og stallo. Den andre kategorien er historiske sagn. Denne type sagn handler om en bestemt historisk hendelse eller person. Det kan også være fortellinger om lokale helter, kloke koner eller beryktede hendelser. Et eksempel på et historisk sagn er sagnet om Jostedalsrypa, som handler om svartedauden. Opphavssagn er den tredje kategorien. Disse sagnene forklarer noe, for eksempel et fenomen, et navn, en skikk eller en formasjon. Et eksempel på et opphavssagn er «Ridderspranget».
              Sagn er en kort, muntlig fortelling som utgis for å være sanne. Det er gjenfortalt folkediktning som man i romantikken begynte å skrive ned. Det er veldig likt eventyr men har noen klare forskjeller. Vi deler sagn inn i tre kategorier etter hva det handler om. Folkediktning er en viktig del av romantikken, og hadde man ikke begynt å skrive ned sagnene da hadde denne sjangeren mest sannsynlig ha dødd ut.
Bilderesultat for sagn fra romantikken
Et troll fra Hunderfossen.

Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

"Sjøfuglen" og "Det første Handtryk"

"Nordmannen" av Ivar Aasen

Tanker i tiden